Haarlem Grote Markt 775 jaar

Dit jaar is voor Haarlem wel een heel bijzonder jaar, want op maandag 23 november is Haarlem jarig en vieren we haar 775 jarige bestaan. Haarlem is wel iets ouder, maar 775 jaar geleden werd Haarlem een stad met stadsrechten. In 1245 besloot Graaf Willem II van Holland om stadsrechten te schenken aan Haarlem. En dat mag zeker gevierd worden.

Voor dit jubileumjaar waren er diverse activiteiten gepland. Echter vanwege de Corona-crisis zijn de meeste noodgedwongen in de ijskast gezet of konden helaas geen doorgang vinden. Zo zou de officiële start van dit jubileumjaar beginnen met de Bloemencorso. Echter die ging vanwege de crisis niet door. De Grootste Band van Nederland zou op 7 juni in het teken staan staan van Haarlem775 met een nieuw Haarlem-lied. En er zou voor 28 juni een speciale editie zijn van de Tafel van Heel Veel gepland zijn, met een tafel in de open lucht in het centrum van de stad die plaats zou bieden aan 775 eters. Voor deze laatste twee evenementen wordt nog een nieuwe datum gezocht. Voor half augustus staan twee grote openluchtconcerten op het programma. Het gaat om twee openluchtconcerten in de stijl van ‘Viva Classic Live’ die een muzikale reis door de geschiedenis van Haarlem moeten vormen. Of dat nog door gaat is natuurlijk ook afhankelijk van wat de overheid met het Corona beleid doet.

Hoe hangt de vlag er bij u bij?

Ondertussen loopt er wel een actie, georganiseerd door Hans Goes van Stichting Viering Stadsrechten Haarlem. Want de vraag momenteel luidt; ‘Hoe hangt de vlag er bij u bij?’ Hans Goes legt uit: “Vanwege de coronacrisis zitten we allemaal thuis en moeten we 1,5 meter bij elkaar uit de buurt blijven. Laten we het jubileum dan bij de mensen thuis beginnen. We vragen Haarlemmers thuis een foto of een filmpje te maken waarin de Haarlem-vlag centraal staat. We zien dat mensen in deze thuisblijfperiode enorm creatief worden, dus dat moet iets moois opleveren. Wij zijn als gezegd benieuwd hoe de vlag er bij Haarlemmers thuis bij hangt.”

De mooiste inzendingen worden beloond met een prijs. Te winnen zijn onder meer twee vip-kaarten voor de première ’Haarlem op Film’ op 23 november, het boek ’Zesduizend jaar Haarlem’ van stadsarcheologe Anja van Zalinge, een Haarlem T-shirt (van MV Print Creations) en Haarlem posters. Foto’s en filmpjes voor de Haarlem775-wedstrijd sturen naar: contact@verjaardaghaarlem.nl. De oproep is ze ook te plaatsen op social media, met de hashtag #Haarlem775. Meer over de stichting is ook te vinden op de Facebook pagina ‘Verjaardag van Haarlem‘.

De Haarlem-vlag

Met oog op de thuisactie is de originele Haarlem-vlag online te koop via de website haarlemsewinkels.nl . Het VVV-kantoor waar de vlag normaal gesproken is te verkrijgen, is immers ook vanwege de coronamaatregelen gesloten. De vlag heeft de symbolische prijs van € 12,45 (exclusief 3,- bezorgkosten). Hang de vlag van Haarlem uit en vier het mee!

• Maat van de vlag is 150cm x 100cm

Hét Haarlem T-shirt

Ter gelegenheid van dit jubileumjaar bieden wij hét Haarlem T-shirt met het wapen van Haarlem op de borst aan voor een symbolisch bedrag van € 12,45. Natuurlijk voor de Haarlemmer een must-have om dit jubileumjaar ook echt mee te vieren.

Naast dit T-shirt hebben we in de webshop ook dé Haarlem Polo en dé Haarlem Hoodie. Dus vier dit feit mee in hét Haarlem T-shirt, dé Haarlem Polo of dé Haarlem Hoodie.

About the author : Patrick

Grafisch vormgever en eigenaar van Atlas Interactive Media. Houdt zich binnen MV Print Creations bezig met de webshop, het onderhoud ervan, het Social Media beheer en het ontwerpen van de designs.

Leave A Comment

Related posts